Alternatives als diners actuals: crear una moneda que representi a la majoria i controli a la minoria

ALTERNATIVES AL SISTEMA. Una trentena de persones van participar aquest divendres a la Universitat Indignada 15M del barri de Sant Martí- La Verneda i van tractar diversos temes a l’entorn del poder del diner i sobre perquè els diners són un problema.

Els participants van fer una dinàmica per generar consens amb Martí Olivella, director de nova-innovació social, que consistia a generar consens a partir de totes i cadascuna de les persones participants. En poc més d’una hora van sortir 11 propostes consensuades entre tots de perquè és un problema el diner.

Després d’aquesta dinàmica, Olivella va exposar una proposta de nou tipus de moneda, la monètica, que permetria canviar el sistema polític i econòmic actual. Aquesta proposta està recollida en el llibre El poder del diner, i va ser generada fa algunes dècades per Agustí Chalaux.

La idea és que fins ara estem acostumats a un diner que té com a característiques principals ser anònim i desinformatiu: no diu qui ha comprat i qui ha venut i què s’ha comprat o venut. En el cas de les targetes, sí que se sap què s’ha comprat i venut, però qui controla aquesta informació són els bancs i els governs.

Amb el desig de voler tenir una mica de llibertat sobre el que fem amb els nostres diners i de posseir diners en efectiu, accepten aquesta forma de diner anònim i desinformatiu, que no permet saber com es gestionen els diners.

Diners desinformatius i anònims

Avui no sabem res de com es mouen els diners, no només de l’efectiu, sinó també del comptable i bancari, perquè aquesta informació no està en mans de la majoria de la població. Això dóna molt poder als bancs, una mica als governs i gens als ciutadans. A qui més beneficia aquest sistema és al sector polític-financer: poden pagar corrupteles, mantenir quantitats ingents de diners en paradisos fiscals i justificar tota mena de polítiques o decisions econòmiques.

A més, a la població sí que se li pot controlar la gran majoria del seu moviment de diners, no només amb les targetes sinó també amb les nòmines o la Seguretat Social.

La proposta de Chalaux i d’Olivella és canviar les regles de joc sobre qui controla la informació monetària. Ara la controlen el sistema financer i els governs, que fins i tot no rendeixen comptes de manera veritablement transparent sobre què fan amb els diners dels impostos pagats per la població.

En aquest segle tenim la capacitat tècnica (informàtica) per crear un sistema monetari que representi a la majoria, no a una minoria, i que permeti que el poble controli als seus administradors.

Una moneda que informi i documenti

En societats complexes com la nostra es podria posar en marxa un sistema de moneda informativa i documentada, que alhora protegís la intimitat de les persones. Seria un sistema on tot seria diner electrònic i només es faria servir la moneda en petites quantitats i per compres puntuals. Tothom tindria un compte corrent i una sola targeta, en què totes les compres i vendes quedarien anotades en una factura-xec, el mateix que passa ara quan es paga amb targeta un peatge, en que queda tot enregistrat.

Si totes les operacions econòmiques (de multinacionals, governs, ciutadans…) fossin una factura-xec, podríem saber com funciona tota l’economia, no necessitaríem planificadors, perquè es podria consultar cada dia el moviment de què es produeix, què es compra i què es ven . Aquesta informació hauria d’estar accessible per tothom i no ser controlada per una minoria político-econòmica.

Aquesta és una proposta entre moltes que es poden elaborar per canviar l’actual sistema econòmic i financer. Cal posar la nostra capacitat, intel·ligència i creativitat, les mateixes que posem en la nostra feina cada dia, en trobar solucions efectives des de la societat a problemàtiques com la dels diners.

Si us agradaria proposar iniciatives socialment innovadores com aquesta o ajudar a desenvolupar-ne, consulteu l’Espai Novalab i l’Activa’t.

VÍDEO de l’activitat.

Tags: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories