El Tribunal Russell es desplaça fins a Sud-àfrica: és aplicable el crim d’apartheid a Israel?

NOVIOLÈNCIA ACTIVA. El Tribunal Russell sobre Palestina es reunirà a Ciutat del Cap (Sud-àfrica) els dies 5 i 6 de novembre de 2011 i estarà inaugurat per l’Arquebisbe Emèrit Desmond Tutu. Autoritats internacionals testificaran sobre si el tractament de l’Estat d’Israel cap a la població palestina compleix els criteris del Dret internacional consuetudinari i de la Convenció de les Nacions Unides contra el crim d’Apartheid. Entre els testimonis i experts sud-africans estaran el professor John Dugard, el catedràtic Steven Friedman, el advocat Max du Plessis i la senyora Winnie Madikizela-Mandela, qui compartiran les seves experiències durant l’època de l’apartheid a Sud-àfrica. Així mateix, s’ha convidat a l’Estat d’Israel com a testimoni per prestar declaració.

Entrevista a Stephane Hessel sobre el Tribunal:

 

Aquesta iniciativa de la societat civil internacional recupera l’esperit de l’històric Tribunal Russell sobre Vietnam – que es va realitzar l’any 1967 per investigar els crims de guerra comesos a Vietnam i jutjar-los segons el dret internacional. Fou impulsat per Bertrand Russell, premi Nobel de Literatura el 1950, i presidit per Jean-Paul Sartre. El Tribunal comptà amb la participació de destacats intel·lectuals de l’època, com Julio Cortázar, Leilo Basso, Lázaro Cárdenas i Simone de Beauvoir.

Quaranta anys després, i arrel de la crida de Ken Coates (President de la Fundació Bertrand Russell), Nurit Peled (israelià, premi Sajárov per a la llibertat d’expressió el 2001) i Leila Shahid (delegada de Palestina davant la Unió Europea), el Tribunal Russell s’ha despertat per jutjar les violacions del dret internacional de les quals és víctima la població palestina. Tot i que les seves resolucions no són jurídicament vinculants, la tasca del Tribunal es basa en la legislació internacional i compta amb la participació d’experts i juristes de renom mundial legitimats pel seu propi prestigi, carrera i compromís respecte als drets humans. El Tribunal Russell sobre Palestina està concebut com una iniciativa descentralitzada que es celebrarà en diferents ciutats; iniciant el seu recorregut a la capital catalana haurà recorregut Londres, Sud-àfrica i Nova York abans que finalitzi el 2012.

Des del nostre país hi assistiran com a experts:

David Bondia, professor titular de Dret Internacional públic i Relacions internacionals de la Universitat de Barcelona, i és expert entre d’altres temes en protecció internacional de drets humans, és també director de d’Institut de Drets Humans de Catlaunya.

Luciana Coconi, llicenciada en Dret per la Universitat Nacional de Cordoba, Argentina (2000). Ha escrit diversos assajos i articles sobre els drets humans i conflictes internacionals a l’Afganistan, l’Orient Mitjà, el Sáhara occidental i altres. El 2009 va escriure l’informe Apartheid contra el poble palestí.

José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, hi assistirà com a membre del jurat. L’any 2006 va rebre el Premi Nacional pels Drets Humans.

El comitè de suport a Sud-àfrica establert per organitzar la sessió ha estat presidit pel jutge Siraj Desai i compta amb la participació de Nozizwe Madlala-Routledge, Andrews Mercia, Groenewald Mohammed, Arrison Edwin i Terry Crawford-Browne. El comitè té el suport d’organitzacions no governamentals com ara COSATU (Congrés Sindical Sud-africà) i el Grup de Solidaritat amb Palestina de Ciutat del Cap.

A Catalunya i Espanya, el projecte està impulsat per la coordinadora d’entitats Amb Palestina al Cor, de la qual nova-innovació social forma part i que reuneix la majoria de les organitzacions catalanes que treballen activament per a la defensa dels drets humans i de la legalitat internacional a Palestina (www.alcor.palestina.cat).

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories