Neix a Catalunya el Grup de Suport al Servei Civil de Pau de Gaza (CPS Gaza)

Diferents persones de l’àmbit de la solidaritat amb Palestina estem organitzant una reunió informativa i de presentació del grup de suport a Catalunya al Servei Civil de Pau de Gaza (CPSGaza), del qual nova-innovació social forma part, i a la qual us animem a participar. Tindrà lloc el dimecres 9 de novembre a les 19:00h a Plaça Catalunya, 9 4t 2a (cantonada Rbla. Catalunya).

 

Què és el CPSGaza?

El CPSGaza és un projecte que va neixer l’abril de 2011 amb l’objectiu d’establir una missió internacional, apartidista i noviolenta de monitorització de les constantes violacions dels Drets Humans per part de la marina de guerra israeliana en aigües territorials de Gaza.

El projecte consisteix en el desplegament d’un grup d’observadors internacionals, a bord del vaixell Oliva, en aigües territorials de Gaza durant les sortides dels pescadors a treballar. La seva funció és la de supervisar i documentar les violacions de Drets Humans i de la legislació internacional per a poder-ne informar a les parts implicades i a la comunitat internacional.

Aquesta iniciativa sorgeix com a resposta a les constants violacions d’Israel als drets dels pescadors en aigües territorials palestines. Des de que va començar el bloqueig de Gaza, l’any 1991, l’Estat d’Israel ha anat restringint progressivament la llibertat de moviment dels habitants de la Franja. Aquesta limitació de la llibertat de moviment ha afectat significativament als pescadors de Gaza, els quals han vist limitada la seva llibertat de navegació per les seves aigües territorials des d’un límit de les vint milles nàutiques establertes en els acords d’Oslo a les tres milles nàutiques –i, a vegades, fins a una milla i mitja- permeses per la marina israeliana actualment.

Aquesta restricció es porta a terme mitjançant constants atacs i detencions dels pescadors per part de la marina israeliana amb canons d’aigua a pressió i munició real que acaba resultant en ferides greus, confiscació de les barques de pesca i, fins i tot, la mort.

D’altra banda, la restricció de la zona de pesca ha provocat la sobreexplotació d’aquesta àrea i una significativa disminució de la quantitat i qualitat dels peixos; fet que posa en perill a les 40.000 persones que viuen de la pesca a la Franja de Gaza.

Davant d’aquesta situació, diverses organitzacions locals i observadors internacionals dels Drets Humans van començar a gestionar el projecte CPSGaza, en el que hi han participat desenes d’observadors de diferents països, inclosa una observadora catalana.

Des de que va començar la missió d’observació internacional, l’Oliva ha documentat nombrosos atacs als pescadors de Gaza a més d’haver sofert alguns atacs per part de la marina israeliana.

Des de Catalunya, diverses persones vinculades a moviments de solidaritat amb Palestina volem donar suport a aquesta important iniciativa creant un grup de suport.

Les línies de treball d’aquest grup seran, principalment, les següents:

  • Realitzar difusió del projecte i de les activitats que desenvolupi CPSGaza així com de la situació de la Franja de Gaza, en general.
  • Recolzar econòmicament el CPSGaza.
  • Identificar possibles observadors internacionals que treballin amb el CPSGaza a la Franja.

Des de que va començar el projecte una gran quantitat d’organitzacions i persones de la societat civil catalana i mundial han donat suport a aquest projecte. Ha arribat el moment de transformar aquest suport en accions concretes!

 

Més informació:

Pàgina web del CPSGaza: http://www.cpsgaza.org/

  • Documental Portes al Mar: http://vimeo.com/25597069
  • Vídeos del projecte CPSGaza: http://www.cpsgaza.org/search/label/Videos

CPSGaza – Grup de suport a Catalunya

cpsgazacat@gmail.com

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories