Amb Palestina al Cor: “Cal aconseguir un estat palestí viable abans del reconeixement de Palestina a la ONU”

NOVIOLÈNCIA ACTIVA. “Amb Palestina al Cor” reivindica el dret legítim i fonamental d’autodeterminació del poble palestí, i dóna suport al posicionament, sigui quin sigui, de la població civil palestina en el procés d’incorporació de Palestina com a estat membre de ple dret a les Nacions Unides, segons ha explicat aquest matí en roda de premsa. Reivindica també la necessitat de crear un estat palestí viable com a pas previ i fonamental pel futur de Palestina.

La roda de premsa s’ha celebrat aprofitant el fet que demà, dimarts 29 de novembre es commemora el Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí. Aquesta data fou establerta per nacions Unides, ja que el 29 de novembre de l’any 1947 la ONU va emetre una resolució on es dictaminava la creació d’un estat jueu i d’un estat palestí. Aquesta resolució mai s’ha aplicat doncs mai s’ha pogut crear un estat palestí.

David Bondia, professor de Dret Internacional públic i Relacions Internacionals de la UB, ha afirmat que el que “s’hauria de garantir no és un estat palestí sinó un estat palestí viable”, que com estipula el dret internacional es composa d’un govern estable, un territori unit, una població i un sobirania reconeguda. Aquests són els elements que garantirien un reconeixement per part dels estats de forma individual i que no van lligats a l’entrada a les Nacions Unides, que segons el professor és una batalla més simbòlica que real, perquè Palestina no obtindrà els nou vots necessaris.

Camino Simarro, membre de Amb Palestina al Cor, que ha conduit l’acte, s’ha centrat en la importància del Tribunal Russell sobre Palestina com a iniciativa de la societat civil, que tot i no ser vinculant, es basa en el dret internacional. En la tercera sessió, el Tribunal ha dictaminat que l’estat d’Israel és culpable d’aplicar una política sistemàtica de segregació contra el poble palestí, és a dir d’apartheid. Per tant, el Tribunal demana que Israel sigui jutjat pels seus actes de manera col<lectiva com a estat i de manera individual sobre els responsables.

És imprescindible una voluntat política per tal d’aplicar el que estipula el dret internacional. Que Palestina no sigui un estat reconegut, i que Israel no accepti la jurisdicció del Tribunal Internacional de Justícia o del Tribunal Penal Internacional, impedeix que ni l’estat israelià ni els responsables dels crims contra el poble palestí puguin ser jutjats i per tant, que gaudeixin d’impunitat.

Per la seva banda, Salah Jamal, escriptor i historiador palestí, ha augurat que Palestina no s’incorporarà a les Nacional Unides perquè la política internacional no ho permetrà i perquè la petició d’un “estat palestí és impossible degut a la separació territorial, a les colònies establertes, al mur de separació i als controls militars”. Salah Jamal proposa com a única opció viable “un estat bi-nacional que acabi amb la política i trajectòria racista, feixista i d’apartheid, i garanteixi els drets civils i de ciutadania”.

Segons l’expert palestí les negociacions mai han sigut bilaterals entre israelians i palestins, doncs mai hi ha hagut un equilibri de forces. Així mentre es fan negociacions de Pau, Israel segueix amb la seva política d’aïllament de la població palestina, mitjançant la construcció de colònies, per fer que l’estat palestí no sigui una realitat.

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories