La Cooperativa Integral Catalana, una alternativa global i real al sistema polític i econòmic dominant

ALTERNATIVES AL SISTEMA. Enric Duran, de la Cooperativa Integral Catalana (CIC), ha presentat aquest dijous al Cicle Alternatives al Sistema de Nova-Innovació Social la Cooperativa Integral Catalana. Segons Duran, el canvi de model socioeconòmic no vindrà d’una reforma institucional ni del poder polític, sinó que la transformació ha de venir des de fora. Això és el que significa la CIC, una transformació social des d’abaix, un grup de persones que estan començant a organitzar-se com els agradaria que funcionés l’Estat, l’economia i la societat.

La CIC és una alternativa no només al sistema econòmic capitalista, sinó també a l’Estat, ja que desenvolupa aspectes que fins ara han estat coberts per aquest, com ara la seguretat social, l’educació, la sanitat o els impostos. Duran ha presentat la Cooperativa com una alternativa que es va construint a poc a poc però que té l’ambició de ser global, ja que fins i tot està estudiant com sortir de sectors tan concentrats en poques multinacionals com són l’energia i l’aigua, les telecomunicacions i el sistema financer o com crear les seves pròpies institucions públiques cooperatives i autogestionades.

La Cooperativa funciona de manera assembleària oberta i de base i s’organitza a tres nivells: local, ecoxarxes (tant comarcals com més àmplies a nivell territorial) i la pròpia CIC. Ja són prop de 17 les ecoxarxes que s’hi agrupen, totes amb la seva pròpia moneda social que intercanvien fent que a la pràctica tinguin un sol sistema monetari fora de l’euro.

Les assemblees es realitzen un cop al mes i serveixen per a prendre decisions i com a procés de coneixença entre els associats, que ja són més de 850. A més d’ells, la CIC compta amb més de 2.000 amics i participants a la xarxa social amb la que organitzen els seus debats i projectes.

A part de les assemblees, la CIC s’organitza en comissions de treball i nodes temàtics que serveixen per portar a terme tots els projectes. Existeixen a més els grups de treball, que són els encarregats de definir tant els processos de transició des del model socioecònomic actual al cooperativista autogestionat com les noves institucions que posaran en pràctica aquests processos.


Centres de salut cooperatius i autogestionats

Per exemple, existeixen grups de treball en salut, educació, alimentació i habitatge. En aquests àmbits la CIC està fent esforços considerables per substituir els actuals sistemes per altres de nous. En el cas de la salut, cinc ecoxarxes ja tenen grups de salut i es crearà un centre de salut autogestionat al barri de la Sagrada Família en poques setmanes.


Es parteix d’una concepció de la salut “unificada”, és a dir, que coordini la medicina “oficial” amb les aproximacions més tradicionals, i de què la persona pugui gestionar-se el més possible la seva pròpia salut. Els centres seran públics cooperativistes i gratuïts. Les persones que en vulguin fer ús han de col·laborar al projecte segons les seves possibilitats: amb un intercanvi, participant en algunes tasques, oferint moneda social o amb aportació en euros. És un sistema públic generat des d’abaix.

També es volen crear oficines d’educació, anomenades espais d’aprenentatge col·lectiu, amb formació des dels nivells primaris fins als universitaris.

En el cas de l’habitatge, es vol treballar amb altres associacions i iniciatives que ja estan en marxa per crear des de cooperatives d’habitatge a projectes d’okupació en el cas que fos necessari. També s’oferiria suport legal per, per exemple, deixar de pagar la hipoteca.

La CIC és un projecte global que fins i tot aposta per tenir una borsa de treball com a enllaç informatiu i eina pública d’intercanvis de treball i serveis entre les persones que vulguin sortir del sistema. En el cas dels autònoms que volen desenvolupar un projecte però que no poden pagar més per ser-ho, s’està estudiant que puguin facturar en nom de la Cooperativa i deixin de pagar l’autònom aportant uns 25 euros al mes a la CIC.

Quant a l’alimentació, s’han creat centrals de compra facilitant l’enllaç entre els productors i els consumidors, no només a títol individual sinó també organitzats.

Ecocolònia Ca l’Afou

En l’actualitat la cooperativa compta amb projectes de programari lliure, comunitats autosuficients, un obrador, un espai culinari cooperatiu, projectes d’autosufiència alimentària, artesanies, etc. Un dels principals projectes és l’ecocolònia Ca l’Afou, una antiga colònia industrial de l’Anoia reconvertida en projecte cooperatiu que busca agrupar empreses ecològiques i habitatges pels treballadors.

Cicle Alternatives al Sistema

Nova-Innovació Social va iniciar el passat 3 de novembre el Cicle Alternatives al Sistema, amb l’objectiu de compartir coneixements amb la ciutadania activa que cerca propostes innovadores per a la transformació social.

Mira AQUÍ la nota i el vídeo de la xerrada del dia 3 de novembre: Si el risc financer és públic, els criteris i les prioritats del sistema financer també ho han de ser.

Entra AQUÍ per informar-te de la pròxima xerrada, el dia 12 de gener: Democràcia Econòmica.

Tags: , , , , , , ,

6 Responses to La Cooperativa Integral Catalana, una alternativa global i real al sistema polític i econòmic dominant

  1. […] Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 15 de desembre: La Cooperativa Integral Catalana, una alternativa global i real al sistema polític i econòmic dominant. […]

  2. […] Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 15 de desembre: La Cooperativa Integral Catalana, una alternativa global i real al sistema polític i econòmic dominant. […]

  3. […] Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 15 de desembre: La Cooperativa Integral Catalana, una alternativa global i real al sistema polític i econòmic dominant. […]

  4. […] Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 15 de desembre: La Cooperativa Integral Catalana, una alternativa global i real al sistema polític i econòmic dominant. […]

  5. josep gol on %d 10UTC %B 10UTC %Y at %H:%M 09Thu, 10 May 2012 09:05:32 +000032.

    podeu tenir presència a la 18ª fira alternativa a sant pol de mar a mitjans d´agost. Mireu la nostra pàgina.

  6. josep gol on %d 10UTC %B 10UTC %Y at %H:%M 09Thu, 10 May 2012 09:06:13 +000013.

    podeu venir?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories