Conferència 19 de gener: La urgència d’un nou sistema financer internacional

 

 

 

ALTERNATIVES AL SISTEMA. L’associació Nova-Innovació Social organitza, amb la col·laboració de l’associació projecte Governament Democràtic Mundial, la conferència La urgència d’un nou sistema financer internacional, el pròxim dijous 19 de gener a les set de la tarda a Àgora Catalunya (Plaça de Catalunya núm. 9, 4t-2a, cantonada amb Rambla de Catalunya). La conferència anirà a càrrec de Guido Montani, professor de Política Econòmica Internacional a la Universitat de Pavia (Itàlia) i vicepresident de la Unió Europea Federalista.

La crisi financera del 2008 ha causat no només una caiguda de la producció i de l’ocupació a Europa i als EEUU sinó també un seriós deteriorament del seu deute públic.

Per a la UE, la segona etapa de la crisi està sent més dramàtica que la primera. La crisis del deute sobirà està causant una seriosa recessió en gairebé la meitat dels estat membres. L’impacte de la recessió no és només més desocupació i pobresa, sinó també una crisi política a la UE i un augment del sentiment anti-europeu. Aquesta segona etapa de la crisi no ha estat causada pels mercats financers sinó per la inadequada actuació del directori franco-alemany, segons el professor Montani.

A nivell global, la crisi financera posa en evidència que l’antic ordre internacional construït després de la Segona Guerra Mundial és totalment inadequat per a encarar els problemes actuals. És necessari, segons el professor Montani, crear nous instruments de política econòmica. Tradicionalment, els governs nacionals tenen el poder formal per gestionar les seves polítiques monetàries i fiscals. Per poder gestionar els mercats globals un govern econòmic supranacional hauria de tenir poders similars. El sistema de Nacions Unides actuals necessita una reforma radical.

Pr. Guido Montani és professor de Política Econòmica Internacional a la universitat de Pavia, Italia. Actiu en el moviment federalista Europeu des del 1970, ha estat Secretari General del Moviment Federalista Italià (1993-2004) i també n’ha estat president (2005-2009). Des del 2008 és vicepresident de la Unió Europea Federalista i escriu habitualment en diaris i revistes italianes i europees.

El Moviment Federalista Europeu es va fundar a la fi de la segona guerra mundial per personalitats provinents de la resistència el més prominent dels quals va ser Altiero Spinelli. Des d’abans de la fundació de la Unió Europea els federalistes han treballat per a democratitzar el procés de construcció europea i el sistema de governança mundial.

 

Per assistir cal confirmar assistència a comunicacio@nova.cat

 

Més informació:

Money and Finance as Global Public Goods, Contribution to a Supranational Macroeconomic Theory, 2010

“Global Imbalances and the Transition to a Symmetric World Monetary System” (with R. Fiorentini), in Perspetives on Federalism, vol. II, n. 1, 2010.

“Cosmopolitan Democracy and Federalism” in European Democracy and Cosmopolitan Democracy, (ed. D. Archibugi, G. Montani), The Altiero Spinelli Institute for Federalist Studies, Ventotene, 2011, pp. 203-21

Tags: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories