Cal una unió eco-monetària internacional per afrontar la pobresa i la crisi mediambiental

ALTERNATIVES AL SISTEMA. Cal una unió eco-monetària internacional amb poder polític per superar l’hegemonia i agonia del dòlar al món, ja que aquesta hegemonia ha estat un dels causants de l’actual crisi; i per afrontar dos grans temes, la pobresa i la sostenibilitat ambiental. Aquesta unió eco-monetària podria fer front a aquests dos problemes gestionant un 1% del PIB mundial, segons va explicar aquest dijous Guido Montani, professor de Política Econòmica Internacional a la Universitat de Pavia (Itàlia) i vicepresident de la Unió Europea Federalista, en la conferència “La urgència d’un nou sistema financer internacional” que va impartir a l’Àgora Catalunya. Nova va organitzar aquesta xerrada amb la col·laboració de l’associació projecte Governament Democràtic Mundial.

Montani va exposar davant d’una seixantena de persones que existeix un problema monetari internacional alarmant, és a dir, la dependència del dòlar de tot el món. Aquesta hegemonia cada cop és més difícil de mantenir, perquè els Estats Units cada cop són més dèbils econòmicament i, alhora, altres potències com la Xina pugen. A més, crea desequilibris mundials, ja que tothom compra i ven amb aquesta moneda i alhora serveix de reserva.

Per això, és necessari, segons el professor Montani, crear nous instruments de política econòmica. Tradicionalment, els governs nacionals tenen el poder formal per gestionar les seves polítiques monetàries i fiscals. Per poder gestionar els mercats globals, un govern econòmic supranacional hauria de tenir poders similars.

Montani va proposar, com a pas cap a una moneda internacional i un banc mundial que la gestioni, una unió eco-monetària internacional, que permeti fer els intercanvis amb una cistella de les 4 monedes que representen més el 90% del comerç internacional (Dòlar, Ien, Euro i Lliura esterlina). Es tractaria d’un model inspirat en el procés de la Unió monetària europea, que va funcionar durant 3 anys amb una cistella de les seves monedes, sense l’Euro com a nova moneda comuna.

Aquesta unió podria fer front a grans problemes d’abast internacional, com ara la pobresa o el repte mediambiental, ja que gestionaria un pressupost mundial amb mecanismes de solidaritat.

La crisi a Europa, una crisi política més que financera

Montani va dedicar una part de la conferència parlar de la crisi europea. Va assenyalar que la crisi que vivim en l’actualitat és semblant a la del crack del 29, tot i que se’n diferencia en alguns trets, com per exemple, que en aquells moments l’atur era molt més alt als Estats Units i que la crisi actual sembla que durarà més temps, sobretot a Europa, i és més complicada de superar.

La crisi financera del 2008 va causar, segons Montani, no només una caiguda de la producció i de l’ocupació a Europa i als EEUU, sinó també un seriós deteriorament del seu deute públic.

En una primera etapa de la crisi, Europa se’n va sortir a base dels préstecs del Banc Central Europeu als bancs europeus que s’havien esquitxat amb la crisi de les hipoteques subprime o d’alt risc dels Estats Units.

Però per a la Unió Europea, la segona etapa de la crisi està sent més dramàtica que la primera. La segona crisi és una crisi del deute públic, deute dels països o sobirà. Això és el que està causant, en opinió de Montani, una seriosa recessió en gairebé la meitat dels estat membres. L’impacte de la recessió no és només més desocupació i pobresa, sinó també una crisi política a la UE i un augment del sentiment anti-europeu.

Segons Montani, aquesta segona etapa és en el fons una crisi política, no financera, ja que el deute públic nordamericà és superior a l’europeu i ningú no desconfia d’ell, és a dir, els Estats Units no estan tenint problemes per finançar el seu deute, mentre que Europa sí. La base del problema a la Unió Europea, afegeix el professor, és que Europa té una única moneda però no té una instància pública europea que gestioni les finances. El que hi ha és el directori franco-alemany, que decideix en nombre de tots els europeus el que s’ha de fer. Aquest “govern europeu” en mans de França i Alemanya no està legitimat per tots els ciutadans europeus. La inadequada actuació del directori franco-alemany és, per tant, un dels causants d’aquesta segona etapa de la crisi a Europea.

Aquest directori està apostant per l’austeritat com a solució, però aquesta no és la clau, ja que pot acabar provocant més problemes que solucions, va apuntar Montani. La clau hauria de ser un govern econòmic comú a nivell europeu, que pogués gestionar l’euro de manera igual a tots els països i que pogués tenir un pressupost europeu per fer inversions i apostar per un creixement europeu integrat.

Pr. Guido Montani és professor de Política Econòmica Internacional a la universitat de Pavia, Italia. Actiu en el moviment federalista Europeu des del 1970, ha estat Secretari General del Moviment Federalista Italià (1993-2004) i també n’ha estat president (2005-2009). Des del 2008 és vicepresident de la Unió Europea Federalista i escriu habitualment en diaris i revistes italianes i europees.

El Moviment Federalista Europeu es va fundar a la fi de la segona guerra mundial per personalitats provinents de la resistència el més prominent dels quals va ser Altiero Spinelli. Des d’abans de la fundació de la Unió Europea els federalistes han treballat per a democratitzar el procés de construcció europea i el sistema de governança mundial.

 

Més informació:

Money and Finance as Global Public Goods, Contribution to a Supranational Macroeconomic Theory, 2010

“Global Imbalances and the Transition to a Symmetric World Monetary System” (with R. Fiorentini), in Perspetives on Federalism, vol. II, n. 1, 2010.

“Cosmopolitan Democracy and Federalism” in European Democracy and Cosmopolitan Democracy, (ed. D. Archibugi, G. Montani), The Altiero Spinelli Institute for Federalist Studies, Ventotene, 2011, pp. 203-21

 

Tags: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories