Pepe Beúnza, membre del Consell Directiu de Nova, recollirà el I Premi ICIP Constructors de Pau 2011

Pepe BeunzaPepe Beúnza, membre del Consell Directiu de Nova, recollirà el I Premi ICIP Constructors de Pau el proper dimecres dia 29 de febrer al parlament de Catalunya, en nom del col·lectiu d’objectors i insubmisos. La Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha decidit atorgar el I Premi ICIP Constructors de Pau al col·lectiu d’objectors i insubmisos de consciència al servei militar obligatori a l’Estat espanyol, simbolitzats en Pepe Beúnza, primer objector de l’Estat per raons ideològiques, l’any 1971.

El guardó vol reconèixer la tasca del col·lectiu “en representar una lluita llarga i diversa contra el servei militar obligatori, que va contribuir a l’aprofundiment de la democràcia i a difondre els valors de la cultura de la pau i, amb el rebuig a l’ús de les armes, l’objecció de consciència, la desobediència civil i la resolució noviolenta dels conflictes”.

La lluita portada a terme pels objectors i insubmisos de consciència al servei militar obligatori va començar durant la dictadura franquista i va continuar un cop instaurada la democràcia amb l’objectiu d’aconseguir l’abolició de la mili. Fou una lluita llarga i arriscada, que comportà persecucions, judicis i empresonaments i que propicià la Llei d’Objecció, aprovada el 2002 pel Congrés dels Diputats.

El col·lectiu d’objectors i insubmisos va tenir diverses organitzacions i grups (Moviment d’Objecció de Consciència, GANVIA, MILI-KK o l’Associació d’Objectors de Consciència) i molts protagonistes, però el seu símbol és Pepe Beúnza, el primer objector de consciència per raons ideològiques. Beúnza fou la primera persona en introduir a l’Estat espanyol una nova forma de lluita contra l’exèrcit quan, el 1971, sota la dictadura franquista, es va negar a fer el servei militar, fet pel qual va patir dos consells de guerra, per desobediència i per deserció, i va ser condemnat a quinze mesos de presó i a divuit mesos en un batalló disciplinari al Sàhara Occidental. La seva acció de desobediència civil va esdevenir un referent estatal i internacional, que posaria les bases del moviment d’insubmissió i que més tard acabaria amb el servei militar obligatori.

Més informació sobre Pepe Beúnza AQUÍ

Fotografies sobre les marxes dels Objectors l’any 1977, AQUÍ

El I Premi ICIP Constructors de Pau serà lliurat el proper dimecres 29 de febrer, a les 19:00 hores, en un acte al Parlament de Catalunya. Pepe Beúnza recollirà el guardó acompanyat d’altres objectors de consciència que van seguir la seva lluita.

Tags: , ,

One Response to Pepe Beúnza, membre del Consell Directiu de Nova, recollirà el I Premi ICIP Constructors de Pau 2011

  1. Jordi Agulló i Guerra on %d 21UTC %B 21UTC %Y at %H:%M 07Sat, 21 Jan 2012 07:14:15 +000015.

    Endavant en la lluita per la pau i la desmilitarització de la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories