Egipte, un any després: de l’eufòria a la por

L’informe “EGIPTO BAJO REPRESIÓN” fa una crida a la comunitat internacional a donar suport real i efectiu als defensors dels drets humans en front els abusos sistemàtics de l’Exèrcit egipci.

Quan es compleix un any de l’inici de l’aixecament popular a Egipte, la violència, les detencions arbitràries i els judicis militars a mans de l’Exèrcit resulten alarmants i amenacen amb aniquilar les reivindicacions socials de la revolució.

Per evitar-ho, la comunitat internacional ha de protegir als defensors dels drets humans i moviments civils d’Egipte de manera decidida i amb accions concretes, com proposa l’informe “Egipto bajo represión”.

“Avui, l’eufòria de la revolta ha quedat amagada per la por a que el govern repressor hagi estat substituït per un altre d’igual”, es llegeix a l’informe que recull els resultats d’una missió d’investigació a Egipte, que presenten avui “L’Insitut per la Noviolència Activa (INA), Solidaridad Internacional (SI) i Patrir.

Investigar i documentar els abusos de forma coordinada, fer seguiment exhaustiu i presencial dels judicis militars, donar visibilitat a la societat civil egípcia amb visites, reunions, conferències de premsa i informes, exigir responsabilitats a les autoritats, promoure canvis legislatius i prendre mesures legals, administratives i judicials, són les principals recomanacions d’aquest informe.

Repressió

Al voltant de 12.000 civils han estat detinguts i portats davant tribunals militars des de l’inici de la “Revolució del 25 de gener”. La persecució militar s’ha usat com a eina política per reprimir el dret de reunió pacífica, de llibertat d’associació i d’expressió. Els dissidents estan sotmesos a persecució militar. Els drets de llibertat d’associació i d’assemblea pacífica a Egipte estan amenaçats actualment. Els i les manifestants s’enfronten a un procés de detenció injusta i són sotmesos a tortura. Aquestes activitats es cometen amb impunitat de facto. Les Forces de Seguretat d’Egipte estan fent un ús de la força il•legal, desproporcionat, excessiu i letal per dispersar les manifestacions pacífiques.

La crítica oberta al CSFA es persegueix militarment. Els fiscals militars han interrogat a periodistes, bloguers i activistes. S’han segrestat publicacions i premsa, i els estudis de televisió han estat objecte de batudes. Les dones i les minories religioses continuen enfrontant-se a la discriminació generalitzada, tant en la llei com en la pràctica. Les expectatives d’una major igualtat que van créixer durant al revolta han estat frustrades.

La “transició pacífica” promesa per l’exèrcit està lluny d’aconseguir-se i les eleccions no han evitat que continuïn els abusos.

Resulta urgent que la comunitat internacional agafi partit en ares de les llibertats civils i polítiques dels ciutadans i ciutadanes egipcis si vol evitar que la revolució popular sigui traïda per la repressió de l’exèrcit. És per això que l’informe fa una crida als representants diplomàtics i a les agències multilaterals a emprendre i reforçar accions concretes, d’acord amb les directrius de la Unió Europea i els protocols internacionals.

El pla d’acció crida a la comunitat internacional a reforçar el seu suport al poble egipci en transició democràtica, enfortint capacitats de les organitzacions civils, compartint experiències en processos similars i donant coherència a les estratègies d’actors internacionals.

Els informes estan disponibles als següents links:

INFORME EN CASTELLANO:

http://www.novatrainings.org/userfiles/files/Policy%20Papers/EGIPTO%20BAJO%20REPRESIÓN.pdf

INFORME EN INGLÉS:

http://www.novatrainings.org/userfiles/files/Policy%20Papers/EGYPT%20UNDER%20REPRESSION.pdf

 

Per a més informació i sol·licitud d’entrevistes:

Laila Serra, Comunicació de l’Institut per la Noviolència Activa de Nova, laila@nova.cat Tel. 935513292

 

Tags: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories