Democràcia inclusiva, una nova forma d’organització social basada en la participació directa i igualitària

ALTERNATIVES AL SISTEMA. Aquest dijous, Blau Dalmau va presentar el model de Democràcia Inclusiva en el Cicle Alternatives al Sistema de Nova. Aquest model es basa en superar la crisi multidimensional a partir d’un canvi institucional polític, econòmic i social profund i d’afavorir valors culturals i ecològics.

El projecte de Democràcia Inclusiva va néixer l’any 2008 a partir de la reflexió de diverses persones en grups de treball temàtics que tenien i tenen per objectiu la voluntat “superar les injustícies i la insolidaritat del sistema”. Aquesta motivació ha portat a què diverses persones s’impliquin en el projecte per construir un model inclusiu de democràcia.

Una societat que viu en una crisi multidimensional

La principal injustícia que ha destacat Blai Dalmau és “la concentració de poder polític i econòmic que està en mans d’uns pocs”. Aquest fet porta a què cal buscar i crear un model de Democràcia Inclusiva orientat a capacitar la ciutadania per prendre decisions. L’economia de mercat capitalista i la mal anomenada “democràcia representativa” són els mecanismes que fomenten la concentració de poder.

Aquesta concentració de poder i dominació per part d’uns pocs s’ha donat en diverses esferes que han generat una crisi multidimensional.  Blai ressalta 4 crisis paral·leles que han afectat a la ciutadania: l’econòmica, la política, la social i l’ecològica. L’esfera econòmica s’ha basat en la desigual distribució de la renda generant desigualtats. A nivell polític, el ponent ha emprat el concepte d’oligarquia liberal, del teòric Cornelius Castoriadis, per definir la situació de dominació política a la qual estem sotmesos. En l’àmbit social, destacava la degradació dels drets laborals, l’augment de la precarització i la mercantilizació de l’educació, posant l’exemple de l’actual funcionament del món universitari, el qual està lligat a les regles del mercat.  La destrucció, degradació i espoliació de la natura són els elements que han portat a l’altra crisi, l’ecològica.

Com superar-la?

Blai Dalmau subratllava que cal construir un nou marc institucional amb una igual redistribució de recursos cap als seus membres i garantir una participació directa amb uns valors de no dominació. Recuperar el sentit de Democràcia ha de ser la base per crear una nova forma d’organització social.

El ponent ha continuat argumentant la necessitat d’un nou model aportant aquelles idees alternatives que han de servir per superar les 4 crisis abans esmentades:

A nivell polític, Dalmau ha fet èmfasi en què cal assolir una democràcia plena tot “substituint les estructures estatals existents per una participació real, directa i democràtica” com la que s’ha estat exercint amb el 15M. La creació i proliferació d’assemblees populars i de confederacions d’assemblees a nivell més macro ha de permetre un treball horitzontal i transparent per tal que tothom pugui prendre part en el sistema.

L’esfera econòmica pot sortir de la crisi si la població decideix de forma autogestionada i autoregulada el propi funcionament de l’economia local. Aquesta forma d’economia ha de permetre autogestionar des dels serveis de cobertura bàsica fins a la creació d’una economia local pròpia.  En aquest sentit, en Blai Dalmau posava sobre la taula l’exemple de la creació de vals com a sistema per substituir l’Euro, sent una forma de comptabilitat personal de les compres que hom fa.

En la mateixa línia, presentava l’esfera social, la qual ha d’afavorir la creació d’assemblees que autogestionin centres de treball sota el paradigma de l’autonomia i la comunitat, superant els principis de relació dominant.

Tàctiques concretes d’actuació

Partint de la idea de superar la crisi multidimensional, el ponent va desgranar una sèrie de propostes concretes per actuar:

-La creació d’assemblees populars com a òrgan sobirà a on es delibera i decideix les qüestions rellevants per a l’esdevenir del barri, la zona, etc.

-Afavorir sectors demòtics, com ara empreses, finances, monedes, les quals haurien d’estar basades en el control per part de la ciutadania.

-L’educació emancipadora, la fomentació de mitjans de comunicació alternatius i l’acció directa són altres propostes per promoure el canvi social i així superar el paradigma dominant.

Per veure fragments del vídeo de la xerrada, clica aquí

Per tant, en Blai Dalmau ressaltà la idea de la necessitat de crear un nova consciència de canvi, afavorir la proliferació de noves institucions i potenciar la lluita contra el sistema.

Nova-Innovació Social va iniciar el passat 3 de novembre el Cicle Alternatives al Sistema, amb l’objectiu de compartir coneixements amb la ciutadania activa que cerca propostes innovadores per a la transformació social.

Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del 3 de novembre: Si el risc financer és públic, els criteris i les prioritats del sistema financer també ho han de ser.

Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 15 de desembre: La Cooperativa Integral Catalana, una alternativa global i real al sistema polític i econòmic dominant.

Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 12 de gener: Democratitzar el treball i socialitzar el capital, pilars en què es basa la Democràcia Econòmica. 

3 Responses to Democràcia inclusiva, una nova forma d’organització social basada en la participació directa i igualitària

  1. Cicle Alternatives al Sistema | Nova on %d 05UTC %B 05UTC %Y at %H:%M 08Sun, 05 Feb 2012 20:09:49 +000049.

    […] febrer. Democràcia inclusiva. Blai Dalmau. Grup d’Acció de Democràcia Inclusiva de […]

  2. […] Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 2 de febrer: Democràcia inclusiva, una nova forma d’organització social basada en la participació directa i igualitària Comparteix: […]

  3. […] Mira AQUÍ la nota i el vídeo sobre la xerrada del dia 2 de febrer: Democràcia inclusiva, una nova forma d’organització social basada en la participació directa i igualitària […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories