Pepe Beúnza rep el I Premi ICIP Constructors de Pau en nom del col·lectiu d’objectors amb un discurs en favor dels valors de la cultura de pau

L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) va lliurar ahir al vespre, dia 29 de febrer, a Pepe Beúnza, membre del consell directiu de Nova, el I Premi ICIP Constructors de Pau en nom del col·lectiu d’objectors i insubmisos de consciència del servei militar obligatori. Va ser un acte emotiu al Parlament de Catalunya que va aplegar diferents representants, familiars i amics del col·lectiu, així com representants del moviment per la pau i partits polítics.

El guardó reconeix la tasca dels objectors i insubmisos “en representar una lluita llarga i diversa contra el servei militar obligatori, que contribuí a l’aprofundiment de la democràcia i a difondre els valors de la cultura de la pau”, així com a popularitzar, amb el rebuig a l’ús de les armes, “l’objecció de consciència, la desobediència civil i la resolució noviolenta dels conflictes”.

El Premi ICIP Constructors de Pau l’ha rebut, en nom del col·lectiu, Pepe Beúnza, el primer objector per raons ideològiques de l’Estat espanyol, l’any 1971, acompanyat de quatre representants més del moviment: Jordi Agulló, que va ser el segon objector de consciència; Jaume Llansó, insubmís; Ramon Panyella, president del Moviment per la Pau – l’antiga Associació d’Objectors de Consciència; i Martí Olivella, membre del primer grup d’objectors de Can Serra i director de Nova – Innovació Social.

Pepe Beunza ha agraït el reconeixement per part de l’ICIP i ha evocat, en el seu discurs, ‘els 30 anys de dura campanya noviolenta per l’objecció de consicència’, que va aplegar un milió d’objectors i 30.000 insubmisos. Ha recordat que ‘encara hi ha països on els objectors són perseguits i empresonats, com Grècia i Turquia’ i ha reivindicat la ‘cultura de pau, basada en la cooperació, la generositat i la compassió’, enfront d’una ‘cultura de mort, depredadora i capitalista’. En aquest sentit, ha afirmat que cal continuar sent insubmisos davant l’actual ‘dictadura financera internacional’ i ha advertit que ‘no hi ha conquestes socials per sempre’.

Segons Beunza, ‘cal potenciar les organitzacions de pau per construir una societat més justa i pacífica i crear forces de pau noviolentes’. L’acte ha comptat també amb la intervenció del professor de Filosofia del Dret de la Universitat de Barcelona, José Luis Gordillo, que ha definit Beunza com el ‘patriarca’ del moviment d’objectors i insubmisos. En la seva glossa, Gordillo ha destacat ‘les importantíssimes aportacions del col·lectiu d’objectors i insubmisos en la cultura de pau i la cultura democràtica del nostre país’. Entre aquestes aportacions, ha destacat el reconeixement al dret d’objectar al servei militar obligatori, la difusió de la cultura de pau a la societat espanyola, la contribució a la normalització de la crítica pública a l’exèrcit com a institució i la consecució de l’abolició de la mili de forma estrictament noviolenta, a través de la desobediència civil.

En la clausura de l’acte, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha felicitat el col·lectiu d’objectors i insubmisos pels anys de lluita i ha destacat ‘el coratge, la generositat i la coherència –de Pepe Beunza- al servei d’una causa justa’, tot recordant que arran de la seva acció va patir dos consells de guerra, 15 mesos de presó i 18 mesos més en un batalló disciplinari del Sàhara Occidental.

La presidenta del Parlament també ha subratllat la contribució del Premi ICIP en la difusió de la cultura de pau, el poder de la paraula i el diàleg per resoldre els conflictes, i ha recordat que l’edició extraordinària d’aquest premi, atorgada l’octubre de 2011, va guardonar el Parlament de Catalunya en representar i simbolitzar, com a màxim exponent de la sobirania que emana del poble de Catalunya, la continuïtat i el llegat de les institucions en què el pacte, el diàleg i la solució pacífica de controvèrsies tenen un fort arrelament.

Compromís de l’ICIP

El Premi ICIP Constructors de Pau, de caràcter anual, té la voluntat de guardonar i reconèixer públicament a persones, col·lectius o entitats que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada a promoure i fomentar la pau. El guardó consisteix en una distinció honorífica, un reconeixement públic i una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol.

Juntament amb el I Premi ICIP Constructors de Pau, l’ICIP s’ha compromès, en paraules de la directora Tica Font, ‘a preservar al màxim la memòria i el llegat històric de les diverses persones i organitzacions que formaren part del moviment d’objectors i insubmisos’. Per tal de fer-ho, l’ICIP promourà la recollida de testimonis orals, la publicació d’obres sobre persones i organitzacions, la recol·lecció i difusió pública de documents i publicacions del moviment i la difusió a través del web de l’ICIP d’obres i documents de l’època vinculats amb l’objecció, la noviolència i la desobediència civil.

Més informació:

Discurs de Pepe Beunza en recollir el I Premi ICIP Constructors de Pau en representació del col·lectiu d’objectors i insubmisos

Imatges de la llarga lluita dels Objectors

Clip sobre el moviment d’objectors i insubmisos que es va projectar a l’acte de lliurament del Premi ICIP al Parlament

Tags: , , ,

3 Responses to Pepe Beúnza rep el I Premi ICIP Constructors de Pau en nom del col·lectiu d’objectors amb un discurs en favor dels valors de la cultura de pau

 1. Marc Barrobés on %d 02UTC %B 02UTC %Y at %H:%M 06Fri, 02 Mar 2012 18:04:15 +000015.

  NO EN EL MEU NOM! Com a objector insubmís que vaig ser i sóc, no em sento representat per aquesta comèdia de premi d’un Parlament que consagra els valors militaristes i de desigualtat. I no sóc l’únic, tot el MOVIMENT D’OBJECCIÓ DE CONSCIÈNCIA en ple ha renunciat a aquest premi amb un manifest.

  Podeu llegir el manifest i les meves reflexions personals a:

  No en el meu nom!
  Marc Barrobés
  Objector insubmís (i indignat)

 2. Marc Barrobés on %d 02UTC %B 02UTC %Y at %H:%M 06Fri, 02 Mar 2012 18:05:10 +000010.
 3. Presentació del llibre La Societat Noviolenta. Converses amb Pepe Beunza el proper 7 de juny | Nova on %d 24UTC %B 24UTC %Y at %H:%M 02Thu, 24 May 2012 14:56:50 +000050.

  […] – Entrevista a la revista la Directa – Entrevista a El Periódico de Catalunya – Entrevista al 9 nou – Entrevista a EITB Radio  – Clip projectat durant el lliurament del I Premi Constructors de Pau 2011 al col·lectiu d’objectors i insubmisos, simbolitzats en la figura de Pepe Beunza. [Realitzat per l'Ivan Fanlo]   –  Entrevista al 9 TV (al programa 7 dies) – Notícia sobre l’entrega del premi ICIP […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories