El vicepresident de la Comissió de DDHH de l’ONU proposà “ocupar i nacionalitzar la banca”

Va ser a la presentació del seu últim llibre, Destrucción Masiva. Geopolítica del hambre, on Jean Ziegler, vicepresident del consell consultiu de la Comissió de DDHH de l’ONU, parlava alt i clar sobre la situació actual.

“Vivim en un ordre mundial criminal i caníbal, on les petites oligarquies del capital financer decideixen de forma legal qui va a morir de gana i qui no. Per tant, aquests especuladors financers han de ser jutjats i condemnats, reeditant una espècie de Tribunal de Núremberg”.

Aquestes paraules no solen estar en boca de diplomàtics o personalitats relacionades amb institucions internacionals. Molts no s’atreveixen a dir-lo. En canvi, el sociòleg i polític socialista de 78 anys segueix donant batalla a un sistema que no comparteix.

“No pot ser que en un planeta amb els recursos agroalimentaris suficients per alimentar al doble de la població mundial actual, hi hagi gairebé una cinquena part dels seus habitants sofrint infra-alimentació”.

“Cal multiplicar ràpidament les fissures en el mur capitalista per esfondrar-ho i crear un nou ordre mundial més just?”.

El que va ser relator especial de l’ONU per al Dret a l’Alimentació durant vuit anys ho té clar. La solució passa per “ocupar de manera massiva els bancs, nacionalitzar-los i confiscar les arrogants riqueses robades pels especuladors financers”. No li va tremolar la veu al assenyalar als culpables de la crisi sistèmica. Això sí, destaca que la lluita s’ha de fer a través de la resistència pacífica.

“Hi ha que adonar-se de que en l’ordre mundial reina una violència estructural que ha de combatre’s amb una contraviolència basada en la resistència pacífica”.

El primer pas, va explicar, passa per adonar-se de que “els criminals financers són l’enemic com dels europeus, dels africans i de la resta de la població que pateix gana i desocupació en el món. Uns oligarques que monopolitzen els beneficis i privatitzen els serveis i recursos”. Ha de ser aquesta presa de consciència la que done com a resultat una nova forma de solidaritat internacional entre tots els pobles, que posteriorment es transformarà en un “front de resistència intercontinental”, sentenciava Ziegler.

A més a més, i en relació a Espanya, l’autor de llibres com El hambre en el mundo o El Imperio de la vergüenza afirmà rotundament que “els dirigents espanyols  han de fer el mateix que ha fet Rafael Correo en Equador, es a dir, negar-se a pagar el deute, perquè és odiosa e il·legítima. S’ha creat en gran part per la delinqüència financera i la corrupció política, sense materialitzar-se en inversions reals”.

“El neoliberalisme delictiu ha d’acabar ja”, va concloure el diplomàtic en aquella presentació a on més que tractar de convèncer de la venda del seu llibre; va fer pedagogia per al canvi necessari.

“Ens han fet creure que avui en dia l’austeritat és la única política possible, però solament s’aplica a la classe treballadora i mai als banquers. Estes polítiques tenen un límit objectiu i no van a resoldre els problemes”.

Quan va sortit aquesta notícia, al maig d’aquest any, no molts prestaren atenció. Per això, i tenint en conte la situació actual que vivim, des de Nova-Innovació Social recuperem les  paraules del professor emèrit de la Universitat de Ginebra,  Jean Ziegler, i ho enllacem a les propostes que el moviment de 15MPaRato ha fet aquest matí: No al rescate, No al memorándum. Intervención de Bankia. Respeto de la justicia.

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels Diputats



Què fem

Col·laborem amb


Categories