Democràcia i participació. Allò que mou a la joventut de la zona euro-mediterrània

NOVIOLÈNCIA ACTIVA. Del 10 al 19 d’agost uns seixanta joves de nacionalitats diverses s’han reunit a Hannover, Alemanya, en el marc del congrés Democracy in Motion – Youth in New Democratic Movements. Uns dies replets d’activitats entorn un objectiu comú: una democràcia real i possible.

La trobada internacional ha ajuntat participants d’Alemanya, Grècia, Itàlia, Espanya, Israel, Marroc i Palestina. Tots ells, joves activistes o involucrats en la creació d’un futur polític proper als ciutadans.

“Apagar les televisions i crear xarxes socials als barris- aquest pot ser un pas per aconseguir la democràcia directa”, apuntà Andrea Sanchini, un dels joves de la delegació italiana.
“No puc viure, així,  sense democràcia” apuntà Osama Abdulkarim, membre de la delegació Palestina.

Dins d’una dinàmica semblant a les colònies d’estiu, s’ha propiciat l’anàlisi dels problemes als diferents països per crear nous escenaris democràtics. A més a més, a través dels workshops s’han enfortit les capacitats dels participants, perquè puguin millorar la seva acció amb les campanyes que desenvolupin a casa seva. Així, tallers com teatre de l’oprimit, elaboració de campanyes, comunicació no-violenta o alternatives a la democràcia actual es dugueren a terme d’una manera participativa, on les experiències dels joves eren protagonistes.

La idea rere aquesta activitat és fomentar l’acostament cultural sota una lluita comú que reforce l’esperit euro-mediterrani, perquè és aquesta zona on els canvis s’estan donant amb més força.  Tant és així, que fins i tot el temps lliure ha estat l’excusa perfecta per indagar en els països dels que menys noticies reals ens arriben, com són Palestina o Marroc. No era difícil escoltar converses polítiques al voltant de la foguera o solucions quasi anarquistes a un sistema que no agrada als joves. Un sector de la població que està desil·lusionat, es sent estafat pel sistema i no es dona per vençut.

“El futur depèn del coneixement” asseguraven les joves israelianes. I es que tots tenien una cosa clara: la informació i la formació són fonamentals per  la democràcia. Tot i que, allò en que més s’ha treballat és en fomentar la ciutadania activa.

“Cal deixar de queixar-se i actuar”, apuntaren les noies de Grècia.

“Hem de lluitar per allò que els nostres avis van aconseguir i que ara ens volen arrabassar”, destacaren  des de la delegació espanyola.

Els dies han estat intensos i, encara que alguns ja estaven cansats, les ganes de canviar les coses eren més fortes que la son. Al final, i després d’hores de debat al més pur estil 15M, s’ha creat una declaració conjunta que posa les bases per a futures activitats dins del marc Democracy in MotionAquí podeu descarregar la declaració provisional.

El treball en grup també ha fomentat la creació d’una aliança internacional baix el nom ACT FOR ALL!.  A través d’ella, es pretén facilitar l’organització d’accions conjuntes i globals per cridar a l’acció.

“Tota la gent ha de tenir la llibertat de poder regular les seves vides”, destacaren els joves de la delegació palestina en un dels debats.

La delegació espanyola ha participat activament en totes les decisions. Ha estat una de les més esperades per la força que el 15M esta tenint al territori nacional. De fet, els alemanys mostraren des del primer dia un interes molt especial pel funcionament de les assemblees i pels canvis polítics que els moviments socials podrien aconseguir a Espanya, com la ILP de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o el moviment de 15MpaRato.

Aquí teniu la presentació en PowerPoint que ha presentat la delegació espanyola, formada  majoritàriament per joves de Catalunya.

“Aquest meeting ens ha fet adonar-nos de que és possible canviar las coses”, asseguraren des de la organització.

Democracy in Motion ha estat organitzat per diverses entitats socials i culturals alemanyes com Proterra project Cooperation o JANUN; i ha contat amb la col·laboració de les associacions catalanes Nexes i Novact, Institut Internacional per la Noviolència Activa, programa de Nova-Innovació Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories