L’ANC regirà la seva lluita independentista a través dels principis de l’acció noviolènta

Un grup d’assessors format per membres de Nova-Innovació Social, entre d’altres organitzacions del moviment pacifista, ha ajudat a implementar una estratègia noviolenta perquè les accions de l’ANC siguin pacífiques.

NOVIOLÈNCIA ACTIVA.  L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) el passat dia 10 de setembre (vigília de la gran manifestació a Barcelona) va convocar una roda de premsa  en que va fer una  declaració pública que deia:

L’ANC es reafirma en el seu objectiu de promoure l’assoliment i constitució de l’estat català propi, independent, de dret, social i democràtic, de forma pacífica. I per això declara que: les accions i mobilitzacions que promourà per tal d’aconseguir aquest objectiu es regiran seguint els principis i pràctiques de l’acció noviolenta, i expressa que rebutjarà la realització de qualsevol mena d’acte que pugui tenir elements de violència física o material o que atempti a la dignitat i respecte de les persones Es per això que volem fer explicita la voluntat que la Marxa sobre Barcelona, la primera gran acció convocada per l’ANC esdevingui un dia de lluita i revindicació totalment pacífica i cívica
Per això s’ha dotat d’un grup d’assessors que l’ajudin a dissenyar i implementar una estratègia de prevenció de conflictes violents, i per la formació teòrica i pràctica dels seus afiliats.

Tot i que la declaració es va fer el dia d’abans de la manifestació de La Diada, l’Assemblea Nacional va recalcar el desig que aquesta filosofia no quedi en l’11 de setembre, sinó que sigui la forma en que totes les seves accions es fonamenten. 

Àngels Folch, portaveu de l’ANC, va estar acompanyada per Pepe Beunza de Nova-Innovació Social, Arcadi Oliveres de Justícia i Pau, Jordi Tolrà de Moviment per la Pau i Alfons Banda de Fundació per la Pau. Tots ells,  personalitats significades dins del moviment pacifista català, que van expressar la seva satisfacció per aquest important compromís pres per la ANC:

No sé si hi ha massa exemples de moviments històrics que pretenen la implantació d’un projecte d’independència, de sobirania d’un país que en la declaració de principis tinguin una declaració com aquesta en que es digui que es rebutja qualsevol tipus de violència física,  oral per la consecució dels fins. Cal que ens hem felicitem, perquè des de la noviolència   sempre s’ha dit que els mitjans són un anunci dels fins”, va comentar Alfons Banda.

“No podia ser d’altra manera en un país com el nostre que ha fet sempre bandera del treball per la pau, de la desobediència civil pacífica per aconseguir els seus grans objectius. Crec que es oportú recordar avui que fa uns anys vam aconseguir la supressió d’alguna cosa  que ens van dir que seria molt complicat d’eliminar: el servei militar obligatori, que era un dels grans bastions de l’Estat espanyol durant la dictadura. Ara, vells companys de la lluita ens  retrobem aquí”, va expressar Jordi Tolrà

Com sabeu tot aquest procés que s’engega d’independència és avui per avui una caixa tancada. A mi, m’agradaria que figuraren en aquesta declaració altres elements com determinar una nació catalana sense exèrcit. La raó de ser de Catalunya, que no tingui mai exèrcit. Aprofitant el procés d’aquest document em sembla oportú apuntar-lo”, va sentenciar Arcadi Oliveres.

“A la noviolència hem d’incorporar l’humor. Tenim la poesia, tenim la cançó, però hauríem d’afegir l’humor. A Catalunya tenim uns humoristes extraordinaris, que hauríem d’incorporar a l’estratègia de la lluita noviolenta. L’humor ajuda a curar les ferides, rebaixa la tensió de l’odi, anima les derrotes que evidentment tindrem, fa que les lluites llargues es facin més curtes i fa que el camí puga ser divertit. Una gran càrrega pedagògica que pot fer que molt s’hi sumen a la lluita. I això és el que pretenem: ser molts perquè el poder dels pocs cada vegada sigui menys”, va afegir Pepe Beunza.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC)  és una organització popular, unitària, plural i democràtica, (formada per persones a títol individual),  que té com objectiu la conscienciació i la mobilització de la població de Catalunya per aconseguir,  de forma pacífica i democràtica, l’assoliment de la independència política de Catalunya, mitjançant la constitució d’un Estat propi, independent, de dret, social i democràtic.

Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories