Crònica Accions de Desobediència Civil. La Desobediència com part d’una estratègia de canvi social

El passat 4 d’octubre es va celebrar a Nova-Innovació Social la primera sessió del cicle Desobediència Civil. Una jornada centrada en les accions de desobediència exemplificades en la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i els Iaioflautas.

NOVIOLÈNCIA ACTIVA. “Sota un govern que empresona injustament a qualsevol, el lloc adequat per a un home just és també una presó”. Amb aquesta cita del filòsof anarquista Henry David Thoreau, va començar la presentació Martí Olivella, director de Nova-Innovació Social. “El costum i l’hàbit juguen un paper nefast perquè desnaturalitzen l’home i són la causa de la seva submissió. Per això mateix els homes que no han conegut la llibertat ni tan sols la troben a faltar”, va continuar.

La trentena de persones assistents atenien i apuntaven. Tot era important, perquè en el moment actual la lluita desobedient està guanyant terreny. Cada vegada és més fàcil adonar-se de que “les lleis injustes s’han de desobeir”, com bé va apuntar Felipe Aranguren, portaveu de Iaioflautas. Una frase encunyada per Martin Luther King, un gran provocador de la desobediència civil com a lluita contra les desigualtats.

De 19 hores a més enllà de les 21:00, Ada Colau, portaveu de la PAH, i Aranguren van demostrar que les mobilitzacions socials i el treball col·lectiu tenen el seu fruit. “Hem de convèncer-nos de que sí es pot”, va remarcar el portaveu dels Iaiofalutas. La seva intervenció va ser dinàmica i presentava les accions amb humor, tant que les rialles del públic van estar presents durant tot el discurs d’Aranguren. Tot i aixó, les seves paraules mostren un moviment amb objectius clars i idees molt pensades.

Objectius i estratègies de desobediència

“Tenim dos objectius fonamentals. D’una banda conscienciar, és a dir, fer veure que hi ha gent que ens està fent la vida impossible i, per una altra part, trencar la batalla dels mitjans de comunicació. Punt que s’exemplifica en el nostre nom, Iaioflautas, inspirat en la nostra musa Esperanza Aguirre, que va anomenar als joves del 15M perroflautas”, va apuntar Aranguren. Per aconseguir-ho, realitzen accions amb repercussió suficient per cridar l’atenció de televisions, ràdios i premsa. Una atenció que va més enllà del curiós que és que persones majors (molts d’ells superen els 70 anys) realitzen desobediència pacífica al carrer. “En cada ocupació, redactem un document explicant la situació i el perquè de l’elecció del lloc”.

La seva lluita s’ha estès ràpidament, fomentant la creació de Iaioflautas més enllà de les nostres fronteres. “De les 14 o 15 persones que començarem amb l’ocupació del Banc Santander, ara som més de 600. Nosaltres mateixos estem sorpresos. Han sorgit grups a Madrid, a Sabadell, a València, a Mallorca i fins i tot a Alemanya!”

Per la seva part, Colau va presentar les mobilitzacions i els assoliments de la Plataforma. Una iniciativa que segons Olivella acompleix totes les característiques d’una lluita de transformació social, i a més “representa la síntesi d’una societat que no funciona per a res”.

Per la PAH, “La desobediència civil és una eina que ha d’estar dins d’una estratègia més àmplia”. La seva estratègia passa per aconseguir canviar la llei d’habitatge, una llei que accepti la dació en pagament. Fins al moment, han aconseguit parar prop de 400 desnonaments. Està és una de les grans victòries de la Plataforma, “no hem canviat la llei encara però hem aconseguit parar desnonaments, aconseguir lloguers socials, dacions en pagament i, sobretot, canviar l’opinió pública sobre el tema. I és que no podem esperar al fet que canviï la llei, perquè hi ha vides en joc”.

Segons Colau, els principis de la PAH no van ser fàcils. Es van trobar amb un obstacle que anava més enllà del poder judicial, la policia o les entitats financeres “el principal obstacle estava dins de nosaltres mateixos. En aquesta cultura capitalista en la qual ens han estat bombardejant i fomentant un fort individualisme; on la gent es mesura per la seva capacitat de consum i d’acumulació de propietats, i no pel que és i el que fa. Un context on si perds la teva capacitat de consum ets un paria, on ser pobre està mal vist”.

L’acte va finalitzar amb un debat sobre com enfrontar-se de manera pacífica a la policia, com aconseguir canviar una llei i la necessitat de sinergies entre diversos moviments. “Moltes vegades tenim tendència a dispersar-nos. A ser creatius i posar en marxa quaranta lluites independents”, va sentenciar Olivella, i va convidar a tothom a practicar desobediència.

Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories