Tercera sessió del Cicle Desobediència Civil. Moviments de desobediència

El proper dijous, 18 d’octubre, de 19 a 21 hores continua amb el Cicle Desobediència Civil a Nova-Innovació Social. Aquesta tercera sessió comptarà amb alguns dels moviments de desobediència que més ressò han tingut en els últims anys: Yonopago.bcn, Memetro, Penyora Fiscal i #Novullpagar.

Les iniciatives que es presentaran tenen en comú l’ús d’Internet com a eina de comunicació i mobilització i  el grau d’implicació de la ciutadania perquè la seva campanya sigui un èxit. A més, la majoria d’elles van començar amb una persona farta del sistema que es va negar a cooperar. D’aquí, milers de seguidors han compartit el sentiment de protesta a través de la desobediència. Així, per exemple, la Red Memetro ja té més de 3.800 seguidors en Twitter, que informen a la xarxa dels revisors al Metro de Barcelona.

Tots aquest moviments tenen com a base el desestabilitzar el sistema a través de la negació al pagament de quantitats que semblen excessives o injustes: un bitllet de metro, impostos, peatges, etc.

Conèixer la seva forma de treballar i la seva filosofia poden ajudar a desenvolupar una idea molt més ferma de la desobediència civil, i potser, inclús, animar-se a participar en algun d’ells:

*Yonopagobcn.tk Moviment que dirigeixen la seva insurrecció econòmica contra les institucions de l’estat i les empreses que participin en el mateix, com per exemple les concessionàries dels peatges. No es tracta de no pagar perquè no es vol, sinó de denunciar que hi ha molta gent que no es troba en condicions de pagar les quantitats abusives que s’imposen en els serveis públics. Entenen la rendibilitat per bon servei al ciutadà. Organitzen accions en el metro, les estacions o las autopistes, on “bloquegen les màquines de pagament davant la permissivitat dels empleats” o “aixequen la barrera perquè tothom passe gratis”.

*Memetro. Associació Cultural sense ànim de lucre, formada en la seva majoria per persones afectades pel trastorn de la memòria conegut com Memetro.  Un tipus de trastorn de la memòria, durant el quin l’individu és incapaç de recordar que, segons la normativa vigent, cal validar el títol de transport. Aquest trastorn pot deure’s per l’activació d’un mecanisme de defensa de la persona, el quin ocorre després d’un esdeveniment traumàtic gairebé sempre relacionat amb la notícia de la pujada abusiva de les tarifes, el mal funcionament del servei, o bé qualsevol malestar relacionat amb la dificultat de mobilitat de les persones.

*Penyora Fiscal per la Transparència.  Un acte d’objecció de consciència que reclama la transparència pública en les relacions entre els governs i les entitats bancàries. Consisteix en reclamar a l’administració informació detallada sobre els recursos que ha destinat per al rescat de les entitats bancàries. Per fer la Penyora Fiscal hem de desviar una part dels impostos que hem d’abonar en concepte de l’IRPF en la Declaració de la Renda i consignar-los a la Caixa General de Dipòsit fins que obtinguem resposta satisfactòria a les nostres demandes.

*Novullpagar.  Aquesta iniciativa sorgeix de Josep Casadellà que va decidir començar a no pagar els peatges i publicar-ho al youtube. Aquest acte es va estendre per les xarxes socials i d’aquí van sorgir diverses webs, usuaris al twitter, grups al facebook… I mica en mica es va anar multiplicant. Fins que un petit grup vam crear el novullpagar.cat. Aquí podeu veure el vídeo sota el lema “si només ho faig jo no passarà res, si ho fem tots no sabran què fer”.

Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories