“Espanya és l’únic país amb més d’un milió d’habitants que no té una llei d’accés a la informació pública”

El passat dimarts 23 d’octubre, es va celebrar a Nova-Innovació Social la sessió inaugural del Cicle “Transparència i Bon Govern”, organitzat per Transparents.org, amb la participació de Victoria Anderica, d’Access Info Europe. Una jornada centrada en el dret a la informació i a la participació ciutadana.

PARTICIPACIÓ I TRANSPARÈNCIA. “Espanya és l’únic país amb més d’un milió d’habitants que no té una llei d’accés a la informació pública”, així de rotunda es va mostrar Anderica al parlar de la transparència pública a l’estat espanyol. Des d’Acces Info Europe porten molt de temps lluitant per una llei de regulació i que reconegui el dret a l’accés a la informació. Ara que s’està començant a debatre al Parlament espanyol una llei de transparència pública, el problema és saber cap a quin model de transparència anem i com allò afectarà al model de govern que tenim.

“Cal transmetre a aquells responsables de plasmar el dret a la informació i definir el nivell de transparència de Espanya que una llei ha d’asseure les bases i que tots els complements, com l’Open Data, han de trobar un lloc a la pròpia llei. Quelcom que fins ara s’ha ignorat”, va dir.

Al 2006 es va crear una coalició amb 63 organitzacions de la societat civil, Coalición Pro Acceso, per exigir al govern una llei d’accés a la informació pública amb totes les garanties. “Que sigui una llei orgànica que reconegui el dret fonamental a l’accés a la informació com s’ha fet a nivell internacional”. No s’està inventant res de nou. Hi existeixen 93 lleis estatals d’accés a la informació arreu del món i la més antiga es va elaborar a Suècia en 1766, lligada a la llibertat de premsa.

El dret a l’accés de la informació és un dret reconegut en els tractats internacional de drets fonamentals, com part inherent del dret a la llibertat d’expressió. Aquest dret és essencial pel manteniment d’un estat democràtic modern. Eina fonamental per al desenvolupament i el foment de la participació ciutadana en els esdeveniments públics, per la lluita contra la corrupció i per la millora i optimització dels recursos.

“Ara ja no ens val amb la simple transparència, sinó que ja es parla de govern obert: governs transparents, participatius i col·laboratius. Ja que en Espanya som els últims, volem ser ara capdavanters i no estar a la cua. Ja sabem com es fa. La transparència ja està internacionalment molt definida”, va comentar Anderica.

Periodisme de rigor i corrupció

La representant d’Acces Info Europe va contar l’anècdota d’uns periodistes que volien fer un reportatge sobre l’ocorregut a Palomares (Almeria) al 1966, i com la dificultat d’accedir a la informació a Espanya els va forçar a demanar documents als Estats Units. Amb aquesta història, Anderica volia demostrar la relació directa entre el dret a l’accés a la informació i la llibertat d’expressió i de premsa. “Qualsevol notícia que estigui recolzada per un document públic fa aquesta informació molt més rigorosa i sobretot protegeix al periodista a l’hora de defensar el seu treball”, va apuntar.

També es va fer menció a la transparència com a part important de la lluita contra la corrupció.  La transparència té un caràcter per dissuadir dels actes de corrupció. El conveni de l’ONU de lluita contra la corrupció estableix que és una condició fonamental per la lluita contra la corrupció pública.

“Si qualsevol funcionari públic o qualsevol polític sap que tota la informació que maneja i que pot arribar a enviar és potencialment publicable o pot ser sol·licitat mitjançant una llei d’accés a la informació pública, òbviament anirà més en compte amb el que fa”, va explicar Anderica.

Per tant, la importància del dret a l’accés a la informació és més del que imaginem. Permet la protecció d’altres dret necessaris i bàsics per la ciutadania i afavoreix la participació de qualitat. Una ciutadania informada pot exercir el seu dret al vot cada quatre anys, sabent que s’ha fet i que està fent el  govern i no a través de l’imaginari o d’una informació manipulada com es fa actualment.

La propera sessió del Cicle “Transparència i Bon Govern” és sobre Participació ciutadana a l’era del coneixement: extracció i anàlisi de dades, a càrrec de Mar Cabra de la Fundación Ciudadana Civio.

Us informem que encara està obert el periode d’inscripcions al cicle. Apunteu-se enviant un correu electrònic a comunicacio@nova.cat.

Tags: , ,

One Response to “Espanya és l’únic país amb més d’un milió d’habitants que no té una llei d’accés a la informació pública”

  1. […] la primera jornada emmarcava la situació actual de la Llei de Transparència a l’Estat Espany…, demà es el torn de les eines. Des de Fundació Civio, ens explicaran com es possible combinar la […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories