Actors emergents de la Societat Civil consensuen mètodes de lluita no violenta per afrontar les transicions democràtiques a Orient Pròxim i Nord d’Àfrica

De l’1 al 3 de novembre tindrà lloc a Tunísia la Conferència Internacional “La Transición Democrática en la Región MENA: de la Revolución a la Ciudadanía Activa, la Noviolencia i la Solidaritat Regional”.

NOVIOLÈNCIA ACTIVA. Aquesta Conferència reunirà a persones clau de la Societat Civil en la fase post revolucions a Orient Pròxim i Nord d’Àfrica (MENA) perquè a través del diàleg i la cerca d’estratègies noviolentes puguin identificar, analitzar i afrontar els desafiaments compartits en les transicions democràtiques. Activistes i líders socials arribats des del Marroc fins a Síria, passant per Líbia, Algèria, Tunísia, Líban, Palestina, l’Iraq, Jordània, Bahrain i Iemen compartiran experiències al costat d’activistes i expertes i experts europeus com Leila Nachawati, Arcadi Oliveres o Francesco Martone.

Com aconseguir espais de diàleg i democràcia participativa entre ciutadans de diferents ideologies socials i polítiques? On conflueix la llibertat d’expressió amb els límits reivindicats pel respecte a la diversitat cultural? Què significa aplicar mètodes noviolents davant accions o actituds violentes?

A través d’aquestes preguntes la Conferència pretén ser una posada en comú per involucrar a la societat civil àrab i europea en la construcció d’una estratègia regional conjunta que enforteixi la transició de l’autoritarisme, els règims no representatius i l’ocupació cap a veritables democràcies inclusives de respecte als drets humans i la justícia social. També es pretén sumar suports per estendre els enfocaments dels moviments socials i activistes regionals i internacionals mitjançant l’intercanvi d’experiències.

La trobada servirà per avaluar com han evolucionat els moviments ciutadans democràtics, la participació civil i els mètodes no violents als països de MENA, i també per què els moviments a Líbia i Síria s’han militaritzat i s’han convertit en lluites armades. A més, a Europa estan apareixent nous actors que apliquen eines apreses de la Primavera Àrab, inclosa l’ocupació de l’espai públic, la lluita contra la repressió policial i la criminalització de la protesta. Els objectius són promoure una solidaritat real i la creació d’un grup de treball entre actors de la societat civil de les dues regions que aposten per les pràctiques no violentes; consolidar principis d’activisme i reptes; i intercanviar exemples reeixits d’activisme para enforteix l’impacte i l’efectivitat dels moviments no violents.

Foundation for Future (FFF), Peace Action Training and Research Institute of Romani (PATRIR) i l’Institut Internacional per a l’Acció No Violenta (NOVACT) organitzen aquesta Conferència amb el suport del Departament Federal Suís d’Afers exteriors, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Anna Lindh. Nombroses organitzacions socials europees i mediterrànies han creat una coalició per recolzar l’esdeveniment i aconseguir els seus objectius: Departamento de Operaciones de Paz (DPO) de Peace Action, iWatch, Red por la No Violencia en los países árabes (NNAC), Comité de Coordinación de la Lucha Popular (PSCC), IKV Pax Christi, Beyond Reform and Development (BRD), Permanent Peace Movement (PPM), Un Ponte Per (UPP) i Solidaridad Internacional (SI).

Uneix-te al debat

La conferència podrà seguir-se online a través de l‘esdeveniment obert en Facebook i del hashtag #MENADialogue en Twitter. El 24 d’octubre, a les 12 (UCT+3) s’obrirà un primer debat online on començarem a reflexionar sobre el concepte de “noviolència”, com a punt de partida a la trobada que se celebrarà al novembre. Totes les persones interessades de totes les parts del món estan convidades participar i a enriquir el contingut de la trobada internacional que es desenvoluparà a Tunísia.

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories