“Hem de lluitar per desenvolupar la nostra societat civil per poder empoderar-nos en la demanda de dades públiques. És el nostre dret.”

Segons el periodista Raúl Magallón, la Mar Cabra està entre els 32 joves de la anomenada llista Smart Citizens: “amb un gran compromís social, amb experiència professional a l’estranger i que estan apostant per projectes emprenedors que intenten millorar la qualitat de vida de tots nosaltres fomentant un desenvolupament sostenible”.   Realment és una dona inquieta, àvida de justícia social i disposada a dir les veritats, sobretot si això implica posar-se a desxifrar informacions i dades que romanen ocults o incomprensibles. Així és Mar Cabra, directora de la Fundación Ciutadana Civio.

Durant la Segona sessió del Cicle “Transparència i Bon Govern”, va tractar d’obrir la ment de les persones assistents demostrant la importància de la transparència i com aquesta pot aplicar-se per millorar la participació ciutadana.

Va contar exemples com el d’un nen a Texas, Estats Units, que vivia sota la tutela de l’Estat i era medicat en excés (més de 32 tipus de medicaments per a la depressió)  per poder controlat-lo i que no suposara un problema. “Gràcies a poder utilitzar la Llei d’Accés a la Informació vaig poder demostrar que aquest cas no era aïllat, sinó que al voltant d’un quart dels nens sota tutela de l’estat de Texas sofrien el mateix problema. Se’ls medicava en excés amb medicaments per a malalties mentals”

Un dels problemes, segons ella va explicar, és que la informació s’ofereix d’una manera xifrada o incomprensible. Per exemple, dades en pdf impossibles de copiar i pegar en fulls de càlcul o gran quantitat de dades sense ordenar. Però, allò que més va destacar Mar Cabra va ser un problema cultural en l’Estat Espanyol: “no sabem que tenim dret a accedir a aquest tipus d’informació. És un concepte que no està en els nostres caps”.

Aquesta falta de cultura de la transparència fa que assumptes com conèixer les votacions que realitzen els parlamentaris o saber els sous dels nostres polítics quedin en l’oblit. Una falta de transparència que en gran part dels casos es tradueix en corrupció.

No obstant això, no tot van ser crítiques sinó que es van mostrar exemples d’innovació i creativitat que busquen apropar les dades, complicades i desmanegades, a la societat. Exemples com:

  • ¿Qué hacen los diputados?  Un “parlament de persones que segueix el treball dels diputats al Congrés”
  • Parlamentos 2.0 Una aplicació que permet seguir els perfils de Twitter. “Una eina senzilla per conèixer de primera mà qui són, quines eines utilitzen i quin és l’activitat online dels senadors i senadores, així com d’on són i de quin partit”.
  • Tu Derecho a Saber  Facilita sol·licitar informació a qualsevol institució pública espanyola. “Demana el que vulguis. Nosaltres ens encarreguem de fer-la-hi arribar al responsable i t’avisem quan respongui. Tot el procés és transparent i públic perquè tu i la resta del món pugueu seguir-ho”.

Una sessió realment interessant que va demostrar la ‘importància d’un ciutadania activa i empoderada pe tal de afavorir una democràcia real basada en la informació transparent, clara i directa.

“Hem de lluitar per desenvolupar la nostra societat civil per poder empoderar-nos en la demanda de dades públiques. És el nostre dret.”, va sentenciar Mar Cabra.

Aquí la presentació  que va mostrar la directora de la Fundación Ciudadana Civio i a continuació el vídeo complet de la xerrada.

Tags: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories