Una figura per la pau i la noviolència: 65è aniversari mort Gandhi

La Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el  Desenvolupament celebra avui, en el marc de la setmana de la noviolència, un acte entorn a la figura de Mohandas Gandhi i el treball sobre pau i noviolència que va impulsar i promoure al llarg de la seva vida.

La violencia es el miedo a los ideales de los demás.
M.K.Gandhi

Diuen d’ell que és el pare de la nació Índia. Que tot i semblar tímid i dèbil va aconseguir un dels majors assoliments de la estratègia noviolenta. Mahatma Gandhi (1869-1948) va involucrar al seu poble en la desaparició del Raj britànic per la independència de la Índia. A més, va intentar reformar la societat apostant per integrar les castes més baixes, desaprovant els conflictes socials i religiosos.

Era carismàtic, tenia sentit de l’humor i sobre tot estava convençut de la necessitat de reflexió i formació per tal de dur a terme la resistència pacífica i la desobediència civil.

Aquesta lluita pacífica no va evitar que les persones més violentes trobaren en Gandhi un enemic. Així, el 30 de gener de 1948 va ser assassinat a l’edat de 78 anys.  Des d’aquell moment, cada 30 de gener es commemora internacionalment l’aniversari de la mort. Enguany es celebra  el seu 65è aniversari. L’acte tindrà lloc a les 18:30 hores als Jardins Gandhi de Poble Nou (C/ Ramón Turró 267). Es farà una lectura de frases sobre Gandhi i una encesa d’espelmes en la seva memòria.

Aquí un text de la seva filosofia respecte a la noviolencia: Training for nonviolence (en anglès).

Aquí un vídeo que relata la vida d’aquest pensador indi.

Dicen que soy héroe, yo débil, tímido, casi insignificante,

si siendo como soy hice lo que hice, imagínense lo que pueden hacer todos ustedes juntos.

M.K.Gandhi

Nota: A l’Agenda de la Noviolència 2013, creada per la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el  Desenvolupament, s’apunta que demà 31 de gener es farà la presentació de Novact- International Institute for Nonviolent Action. Finalment, per problemes de gestió, la presentació no es farà fins a finals del mes de febrer. Us mantindrem informats.

Tags: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories