Quarta sessió Cicle de “Topies”: per un sistema financer no especulatiu

El proper dijous 21 de febrer de 19 a 21 hores es celebra la quarta sessió del Cicle de “Topies”-Alternatives reals i practicades. Aquesta sessió tractarà de mostrar les alternatives existents i les possibilitats reals per caminar cap a un sistema financer no especulatiu.

Especular

(Del lat. speculāri)

1. Efectuar operacions comercials o financeres, amb

l’esperança d’obtenir beneficis basats en les variacions dels preus o dels canvis.

2. Comerciar, traficar.

3. Procurar profit o guany fora del tràfic mercantil.

El sistema financer engloba mercats, intermediaris, empreses de serveis financers, particulars i governs.  Facilitar la transferència de recursos econòmics entre estalviadors i inversors. Aixó sí, sempre són els capitals més grans els que poden extreure major benefici dels moviments financers. Sobretot gràcies a l’especulació.

L’especulació financera és un producte de l’acció dels interessos del gran capital. Una acció que avui afecta a tots, que s’ha convertit en un problema global. L’especulació econòmica  és un conjunt d’operacions comercials o financeres que tenen per objecte l’obtenció d’un benefici econòmic, basat en les fluctuacions dels preus. Entre els protagonistes d’aquesta gran lacra estan els bancs, que van invertir grans quantitats de diners en activitats no productives.

Però, en un sector tan especialitzat, què pot fer la societat?

L’economista independent Susana Martín Belmonte recorda que “en uns moments en els quals el sistema monetari i financer  ha decebut com mai a la societat, la discussió sobre aquest tema no passa de la superfície. Es discuteixen alguns dels seus aspectes perifèrics, com la seva regulación, però no els seus pilars fonamentals. No es qüestiona el concepte de comprar l’accés als diners. Aquesta legitimitat no merescuda és el principal actiu d’un poder financer que no coneix límits. Els ciutadans hem fet nostra aquesta lògica de traficar amb els diners com si fos un producte i pagar per això interessos o rescat“.

Per tant, assumint el nostre paper en el canvi, la quarta sessió del Cicle de “Topies” es centra en mostrar les capacitats de la ciutadania per aconseguir una sobirania financera i lluitar contra l’especulació de bancs i grans capitals mundials.

La dinàmica de la sessió serà participativa, per tant, no dubtes en apuntar les teves idees i compartir-les amb tothom!

TOPIES PARTICIPANTS

  • CAF. Abdoulaye Fall. Comunitats en les quals els socis, generalment entre 10 i 30 persones, aporten petites quantitats de diners que els permeten convertir-se en propietaris de la CAF. Amb el fons creat s’ofereixen crèdits als socis, d’una mitjana de 350 euros, que serveixen per cobrir despeses com a reparacions, remeses al país d’origen, llibres per a l’escola dels nens…La idea sobre la qual se sustenten les CAF és simple: per què no posem entre tots una petita quantitat de diners i vam crear un fons per donar-nos préstecs entre amics, familiars o companys? La clau és resoldre necessitats econòmiques petites però indispensables.


  • Fiare. Banca Ètica. Miquel Miró. Una xarxa de persones i organitzacions, amb vocació de crear alternatives en el mercat financer per construir una economia amb altres valors i al servei d’una societat més justa.  I volen fer-ho per construir una economia i una societat on les persones siguin l’objectiu i l’economia, el mitjà; on l’absència d’ànim de lucre en les relacions econòmiques permeti col·locar-les al servei d’una ciutadania activa i participativa. Pel que fa a l’activitat bancària, FIARE és agent exclusiu de Banca Popolare Etica, S. Coop, una cooperativa de crèdit que opera a Itàlia com a banc a tots els efectes, com pot comprovar-se en el registre oficial del Banc d’Itàlia, i com a tal ofereix tot tipus de productes i serveis, sense perdre els seus principis d’absència de lucre, democràcia cooperativa i construcció de baix a dalt.


  • CASX. Àngels Castro. La Cooperativa d’Autofinançament Social en Xarxa va aparèixer en el marc de la comissió d’economia de l’Acampada de Barcelona, com a part de l’anomenat moviment 15M, i posteriorment va ser aprovada en assemblea general el dia 3 de juny de 2011. La primera estructura bancària (en forma de cooperativa de serveis financers) de l’Estat espanyol, que operarà sense interessos. Això significa que els préstecs, els crèdits o els dipòsits no generaran interès per als participants. És a dir, no es generaran diners a partir dels diners. Autogestió. Autonomia i promoció de l’autoorganització al marge de l’Estat.


  • Susana Martín Belmonte.Economista independent, escriptora i professional de l’economia digital. És economista però des de fa 12 anys treballa en el sector de les noves tecnologies. L’any 2003, mentre estava vinculada al desenvolupament de models col·laboratius de gran complexitat, va pensar que tot aquell coneixement era aplicable als serveis financers, la globalització dels quals feia temps que seguia amb inquietud: “En el fons, el diner és una forma de col·laboració més”, assegura. Des d’aleshores, ha anat madurant un model de fabricar i distribuir el diner alternatiu a l’actual que és més democràtic i menys especulatiu. (Extracte de l’article publicat a L’Econòmic,aquí complet).


Envia un mail a comunicacio@nova.cat i participa!

Podreu seguir l’esdeveniment per Twitter amb els hashtag: #alternatives

Tags: , , ,

2 Responses to Quarta sessió Cicle de “Topies”: per un sistema financer no especulatiu

  1. Cicle de “Topies”. Alternatives reals i practicades | Nova on %d 18UTC %B 18UTC %Y at %H:%M 10Mon, 18 Mar 2013 10:37:13 +000013.

    […] Transició 4. Sistema financer no especulatiu. […]

  2. […] A més, hem conegut propostes tan interessants com l’Economia del bé comú, la Sobirania Financera, l’Ecodemocràcia Cooperativa o les iniciatives per la Transparència, entre d’altres […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories