Per poder entrar a Gaza has de ser metge o periodista, per poder sortir-ne, simplement no ser palestí

Crònica de la nostra companya Maria del Mar Fernàndez, des de Gaza. L’article va ser publicat el passat 22 de març al periòdic el3devuit de Vilafranca del Pendès.

Ara que en Netanyahu ja ha aconseguit formar govern, i que l’Obama ha marxat, després de donar suport incondicional a Israel, la pressió israeliana sobre Gaza es fa més forta encara.

Gaza de fet, no esta bloquejada nomes per Israel. Encara que no es reconegui  obertament, ho esta també per la comunitat internacional. Per poder arribar, has de passar a més de la frontera habitual en tots els països, les fronteres normatives del teu país d’origen, i d’Egipte, i  ser metge o periodista perquè et deixin arribar a la frontera propiament dita. A més, signar una declaració de que si et fereixen o et maten, et compromets a no reclamar res a Egipte, ni tu ni els teus hereus. Amb sort, els tràmits duren 3 setmanes.

Després de córrer aquesta carrera d’obstacles i viatjar 3 dies des de Vilanova a Gaza, vaig arribar cansada i només em va revifar la gran hospitalitat de companys i amics i, naturalment, un té amb menta.

Dimecres passat vam anar al camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, a visitar a la Sra. Amna Hjazsi que va perdre el seu marit Fo’ad Khalil Hjazi de 46 anys, i els seus fills Mohammed i Suhaib de 4 i 2 anys quan un avió israelià va llençar una de les 100 bombes del 19 de novembre passat, ferint al menys a 15 persones més, entre ells a la mare i altres fills. Durant la “Operacio Plom Fos del 2008” ja havien perdut un fill de 17 anys. La mare encara te un coagul de sang al cap i no saben encara si es operable o no. Ara queden 7 persones, l’avia, la mare, 4 fills i 2 filles, d’entre 2 i 21 anys.

Dissabte vam anar a Rafah a la commemoració del desé aniversari de la mort de l’activista de pau nordamericana Rachel Corrie, de 23 anys, atropellada  3 cops per una excavadora militar israeliana mentre ella i els seus companys del ISM intentaven protegir una llar palestina de ser enderrocada. L’acte va ser molt emotiu. Una nena palestina va llegir una carta adreçada al President Obama  en la que demanava que deixessin de finançar a Israel i d’ enviar-li armament perquè durant l’atac del 2008-2009, en la denominada Operacio Plom Fos, havien mort mes de 350 criatures petites  i el novembre passat 30 criatures més, apart de 1.100 i 160 adults respectivament.

Diumenge es van sentir a intervals fortes explosions, que a més de 4 ens posaven el cor en un fil, pensant que ens estaven atacant a ciutat de Gaza. Al no haver internet ni electricitat vam trigar a esbrinar que provenien del Nord  i del Sud-Est de Gaza on els avions F-16 israelians estaven  llencant bombes de so que tenen com a finalitat esverar la poblacio.

Aquest dimecres, abans de que arribes el President Obama, un grup d’activistes palestins i internacionals han aixecat un poblat de tendes de campanya que han anomenat Ahfad Younis,  en terres que apartenyen als pobles de Al-Issawiyeh, Eizariya, Al-Tor, Anata i Abu Deis,  a l’est del Jerusalem ocupat, en un àrea que el govern Israelia denomina E1 i on vol aixecar 4.000 assentaments. Els organitzadors han subratllat que: “Una administració que ha utilitzat el veto 43 de 79 vegades (entre 1979 i 2011) en suport d’Israel i contra els drets palestins, i que dona un ajut militar a Israel de 3 bilions de dolars anualment, no pot contribuir positivament a aconseguir justícia ni drets pel poble palestí.”

I bé, veurem que donen de més aquests dos propers dies de visita. Esperem que no es cumpleixi aquella vella dita d’un refrany castellà: “Reunión de pastores, oveja muerta”. Per si d’acas, segueix la resistència activa noviolenta a Palestina.

Tags: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories