Trajectòries de les persones

Pepe Beunza

Pepe Beunza “L’any 1971 jo era un amant de la vida i em volien obligar a passar quinze mesos a una caserna, embrutant-me, obeint ordres ridícules i aprenent a matar. Volien que renegués de la meva condició de persona dotada d’intel·ligència i raó que creu que cal resoldre els conflictes amb el diàleg, el sentit comú, la generositat, la misericòrdia; qualitats que fan dels éssers humans persones socials. Vaig dir no i vaig pagar un bon preu. No només no em penedeixo sinó que em sento molt orgullós. Consells de guerra, presons, batallons de càstig al Sàhara. No ens van doblegar”.

No els van doblegar i gràcies a persones com Pepe Beunza (més d’un milió d’Objectors i 30.000 insubmisos), el 2002 van sortir els últims insubmisos de la presó i es va eliminar el servei militar obligatori. En Pepe és vocal del Consell de Nova i en l’actualitat participa en campanyes pel desarmament i altres lluites en l’àmbit de l’ecologia i en la defensa dels drets humans. És President del Memorial Josep Vidal i Lletja. Més informació sobre la seva biografia en aquests enllaços:

Entrevista a la revista la Directa

Entrevista a El Periódico de Catalunya

Entrevista al 9 nou

Entrevista a EITB Radio 

– Clip projectat durant el lliurament del I Premi Constructors de Pau 2011 al col·lectiu d’objectors i insubmisos, simbolitzats en la figura de Pepe Beunza. [Realitzat per l’Ivan Fanlo]  

–  Entrevista al 9 TV (al programa 7 dies)

Simonetta Costanzo Pittaluga

“Des de molt jove vaig buscar alternatives a les coses que no em satisfeien: el meu lema era ‘hi ha d’haver una manera millor de fer les coses’. Des de molt petita tenia aversió cap a qualsevol tipus de violència: en les pel·lícules, en els comportaments diaris, fins i tot en les relacions humanes. També m’he interessat sempre per la naturalesa humana: ‘ perquè som com som i ens comportem com ens comportem? quins canvis servirien per alleujar el mal viure? quins camins personals cal fer per canviar el món?’ I d’aquestes preguntes al Ioga i al descobriment de la Noviolència, vaig albirar el valor d’aquests preceptes, no només per a la transformació personal, sinó potencialment per a la transformació social. La seva aplicació en els meus interessos socials, professió, voluntaria, en la meva vida diària, va créixer gradualment, fins trobar en nova i en la col·laboració amb el seu equip, el camí per tornar-me més útil a la societat”.

Simonetta és educadora professional i vocacional, i professional de les relacions públiques. Té més de 35 anys d’experiència en la transformació noviolenta i mediació de conflictes a nivell local i comunitari. És professora d’Asthanga Ioga i ha fet servir els principis del Ioga en les relacions públiques, en l’educació, en la transformació personal per assolir competències laborals i en la comunicació. Des del 1992 està investigant i educant sobre temes de noviolència i pau. Des de principis del 2002 forma part del Nonviolent Peaceforce (NP) i del European Network of Civil Peace Services (EN-CPS). És co-presidenta del Consell Internacional de Govern del NP. Nascuda a Sud-àfrica, va créixer entre els Estats Units i Itàlia. Des de fa diversos anys resideix a Catalunya i és mare (orgullosa) de dos fills.

Martí Olivella

Del primer grup d’objectors de consciència al servei militar (1975-1977). Des d’aleshores, Martí ha dedicat la seva vida a la promoció de la noviolència i de la innovació social en diverses associacions com ara nova, de la que és director, a la Universitat Internacional del a Pau de Sant Cugat i l’Associació Josep Vidal Llecha (Memorial per la Pau), i anteriorment al Centre d’Estudis Joan Bardina i a EcoConcern. El seu secret per no rendir-se mai i tenir una energia inesgotable és senzill però infalible: “dormir bé i molta il·lusió!”. Llicenciat en Ciències de la Comunicació, és autor del llibre El poder del diner. La Monètica, factor de canvi polític i va ser impulsor del Fòrum Català per Repensar la Societat, animador de l’Aliança per a un món responsable i solidari; i assessor del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004. Des de 2002 ha participat a UBUNTU, Fòrum mundial de xarxes de la Societat Civil, al Consell Internacional del Fòrum Social Mundial i als Fòrums de Porto Alegre del 2002, 2003, 2005, 2009 i 2011. Ha estat promotor del projecte de reconversió del Castell de Sant Ferran de Figures en Castell per la Pau (des de 1997); organitzador de les 3 Trobades Internacionals Cultura de Pau amb civils noviolents i militars; i impulsor des de Catalunya de les Forces de Pau Noviolentes , de les Marxes Catalanes per la Cultura de Pau, dels col·lectius Nova cultura de l’energia  , i de Ciutadania activa-Transparents.org. En Martí ha estat coordinador del projecte Suport a les organitzacions civils d’Orient Mitjà que aposten per una estratègia noviolenta per transformar els conflictes de la regió (LaOnf) i prmotor del procés d’elaboració del Consens de Barcelona sobre alternatives interculturals a la globalització neoliberal.

Carme Tarrida

“Després de més de 20 anys de treballar com a infermera a un parell de centres hospitalaris de Barcelona, em va semblar molt interessant passar de tenir cura de la salut de les persones a la salut de la societat, i el 1998 em vaig incorporar a l’equip professional de nova, que duia a terme el Fòrum Català per Repensar la Societat, dinamitzant els fòrums de salut i el de relacions intergeneracionals”.

Des d’aleshores, la Carme ha desenvolupat a nova diverses tasques en funció dels diferents projectes i necessitats que han anat sorgint, treballant sempre perquè l’entitat i els seus objectius puguin seguir endavant. En aquest moment les seves funcions estan més vinculades als departaments d’administració i coordinació de nova. A banda dels temes que es tracten a l’associació, li interessen especialment altres com l’acompanyament als processos de finitud de vida, creixement personal i educació per a la salut.

Felip Daza

“Després de 3 mesos de viure a Palestina vaig començar a veure el reduït impacte de la cooperació internacional per millorar la vida dels palestins i les palestines. La meva idea sobre la cooperació al desenvolupament va entrar en crisi. En aquest procés personal, vaig començar a escoltar notícies d’un petit poble palestí que resistia contra la construcció del mur de separació dia darrera dia. La primera manifestació a Bil’in va mostrar-me el poder de la noviolència. De cop i volta, vaig trobar una oportunitat real de cooperació i solidaritat entre pobles a través dels moviments noviolents palestins que lluitaven en contra de l’ocupació i la transformació del conflicte”.

Abans de la seva experiència a Palestina i Israel, en Felip va viure al sud de Senegal per realitzar una investigació del conflicte de la Casamance i posteriorment va treballar a la Missió de l’OSCE a Albània on va poder conèixer els moviments de la societat civil del país així com les dinàmiques del conflicte dels Balcans. Llicenciat en Ciències Polítiques per la Pompeu Fabra, Màster en Relacions Internacionals per la Fundació CIDOB i diploma de postgrau en Prevenció de conflictes, gestió de crisis i rehabilitació post-conflicte per la Universidad Complutense de Madrid, en l’actualitat cursa estudis de Psicologia Social per la Universitat Oberta de Catalunya. La seva relació amb novava començar l’any 2006, quan va conèixer als responsables del programa de Noviolència Activa davant de la porta de Damasc a la ciutat antiga de Jerusalem. Pocs mesos després va començar a treballar a la seva seu de Barcelona. Actualment, coordina les operacions noviolentes i de pau a Iraq, Líban, Jordània, Síria i Iemen, així com les iniciatives per augmentar el control sobre el comerç d’armes i les empreses de seguretat privades.

M. Luisa Martín

Formada en magisteri i tècnica de sanitat, Luisa ha dedicat gran part de la seva vida a la docència, formació i divulgació en l’àrea d’educació infantil. Forma part de l’equip de formadors d’Educació Infantil i de l’equip gestor del Programa Educatiu d’Infància i Família de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Allà ha participat en l’organització de les Jornades d’Innovació en Educació Infantil, de les quals ja en porten deu edicions. A més de la seva dedicació a la docència i formació, publica articles en revistes d’innovació i divulgació educativa, tant dirigides a educadores com a famílies, i participa en congressos i simposis. La Luisa va entrar en contacte amb nova amb el Fòrum Català per repensar la societat, tot dinamitzant el fórum d’educació, i va participar d’algun seminari i acció puntual posteriors. Des de fa tres anys, amb la seva jubilació parcial del treball a l’escola bressol, col·labora regularment amb nova.

Jordi Palou-Loverdós

Mediador, coach i consultor nacional i internacional en resolució de conflictes. Màster en Mediació i Resolució de Conflictes (Universitat Ramón Llull). Co-director de æquitas. Supervisor-consultor del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. En l’actualitat col·labora amb nova com a director de la investigació de nova“Impact Private Military and Security Companies in Human Rights in Iraq”. Supervisor-consultor de l’Equip de Mediació en Justícia Juvenil del Serveis d’Assessorament Tècnic i d’Atenció a la Víctima de la Direcció General de Mesures Penals Alternatives i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Mediador acreditat en el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya. Mediador acreditat en l’àmbit Cooperatiu del Consell Superior de Cooperació de la Direcció General d’Economia Cooperativa i creació d’empreses de la Generalitat de Catalunya. Imparteix classes de mediació i resolució de conflictes a diverses universitats nacionals i internacionals. Llicenciat en Dret (UB). Advocat de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. Advocat acreditat davant de la Cort Penal Internacional. Des de 2004 es co-facilitador responsable del procés internacional de Diàleg Intra-Ruandès (DIR).

Montserrat Ponsa

“S’ha acabat el temps de silenci, hem demostrat que tenim veu. Crec que el futur serà nostre si sabem jugar amb les dues armes de què disposem: educació i Paraula. Els joves i les dones són, per a mi, la gran esperança”. Periodista, defensora dels Drets d’homes i pobles, activista cultural-social. Forma part de la Fundació Cultura de Pau al costat de Federico Mayor Zaragoza; de SERPAJ, amb Adolfo Pérez Esquivel; i de France Libertés, amb Danielle Mitterrand. És Membre d’Honor de la Fundació Guayasamin-Equador, del CEIC de l’Hospital General de Granollers i del Centre de Cultura de Pau Can Jonch de Granollers. Mare i àvia de família nombrosa, té tres passions entertolligades: les persones, escriure i la cuina.

Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories